Stetoskopets anatomi


 • Närbild av pediatriksidan av ett bröststycke till ett 3M Littmann Cardiology III stetoskop med svarta slangar.

  Alla nödvändiga komponenter, från bröststycket till öronoliverna.

  Även om vi använder ett 3M™ Littmann® Cardiology III™ stetoskop i våra exempel vill vi påpeka att alla aktuella Littmann stetoskop (med undantag för elektroniska modeller) har liknande komponenter.


 • Närbild av pediatrikmembranet till ett 3M Littmann Cardiology III stetoskop med Littmann-märket

  Bröststycke

  Vissa modeller av Littmann stetoskop har ett ensidigt bröststycke med flytande membran. Andra har dubbelsidiga bröststycken med ett membran på enda sidan och en klocka på andra. Vissa klockor är alltid öppna, andra är stängda med ett flytande membran, beroende på modell.

  Den större membransidan används normalt med vuxna patienter. Den mindre klocksidan används på barn eller smala patienter, runt förband och för att undersöka halspulsådern (carotis). De stängda klockorna på Littmann stetoskop kan omvandlas till traditionella öppna klockor genom att byta ut membranet mot en icke-kylande ring.

  Stammen ansluter stetoskopslangen till bröststycket. På Littmann stetoskop med dubbelsidiga bröststycken kan det endast finnas en väg för ljudet från membranet till öronoliverna. Genom att vrida det dubbelsidiga bröststycket på stammen väljer du vilket membran som är kopplat till ljudgången.


 • Flytande membran

  Det flytande membranet är en uppfinning från 3M som kan göra det enklare att auskultera en patient. Tack vare detta kan du enkelt höra olika ljud genom att justera trycket på bröststycket. Så här fungerar ett flytande membran:


 • Närbild av svarta slangar i Y-form som bildar klykan till ett 3M Littmann stetoskop.

  Slangar

  Alla aktuella Littmann stetoskop är utrustade med nästa generations slangar som håller längre och har förbättrad tålighet mot hudfetter och alkohol. Varken naturgummilatex eller mjukgörande ftalater används i slangar eller andra komponenter – detta för att skydda både hälsa och miljö. Alla Littmann Cardiology stetoskop har dubbla slangar med två ljudgångar i en yttre slang som minskar ljudet som uppstår i traditionella stetoskop med dubbla slangar när dessa rör sig mot varandra.


 • Shiny aluminum eartubes of a 3M Littmann Stethoscope symmetrically crossing each other, with black eartips on the ends.

  Headset och öronbyglar

  Headsetet består av två öronbyglar, spännfjädrar och öronoliverna.

  Öronbyglarna sitter i en anatomiskt lämplig vinkel för att passa perfekt i dina öron. De ribbade ändarna av öronbyglarna håller öronoliverna säkert på plats. Öronbyglarna på ett Littmann stetoskop är tillverkade i en aluminiumlegering från flygindustrin som ger både hög styrka och låg vikt.

  Trycket på headsetet kan justeras individuellt genom att dra isär öronbyglarna för att minska trycket eller trycka ihop dem (korsade) för att öka det.


 • Närbild av en svart mjuktätande öronoliv på en öronbygel på ett 3M Littmann stetoskop.

  Öronoliver

  Alla Littmann stetoskop är utrustade med öronoliver som sitter säkert fast vid öronbyglarna. (De kräver faktiskt viss ansträngning för att ta bort.) De tåliga, mjuktätande öronoliverna ger utmärkt akustisk tätning och bekväm passform. De finns tillgängliga i små och stora storlekar och i svart eller grått. Många Littmann stetoskop levereras med en extra uppsättning mjuktätande öronoliver och ett par fasta.