Stetoskopets historia


 • Det började med ett pappersrör.

  Moderna stetoskop: en utveckling på 200 år.

  1816 uppfann den franske läkaren Rene Laennec det första stetoskopet när han använde ett långt pappersrör för att förmedla ljudet från patientens bröst till sitt öra. Det är oklart exakt hur det gick till när Laennec gjorde sin uppfinning men det var tydligt redan från början att rörets akustiska egenskaper hjälpte Laennec att höra viktiga hjärt- och lungljud mycket bättre. Laennec skapade ordet ”stetoskop” från två grekiska ord, stethos (bröst) och skopein (se). Han kallade även sin metod att använda stetoskop för auskultation, efter auscultare (lyssna).

  25 år senare utvecklade George P Camman i New York det första stetoskopet med en koppling till varje öra. Den här konstruktionen kom att användas i över 100 år med mycket få ändringar.

  Akustiska framsteg.

  Det var inte förrän tidigt 1960-tal som Dr. David Littmann, professor på Harvard Medical School, berömd kardiolog och internationellt erkänd auktoritet inom elektrokardiogram, patenterade ett revolutionärt nytt stetoskop med ofantligt mycket bättre akustisk prestanda. Han bidrog till att omvandla en enkel enhet för att lyssna till ett kraftfullt diagnostiskt verktyg. 3M köpte upp Dr. Littmanns stetoskopföretag några år senare och har fortsatt att förfina och förbättra konstruktionen.

  Fortfarande relevant på 2000-talet.

  Idag är 3M™ Littmann® stetoskop ett diagnostiskt instrument som används av miljontals vårdgivare över hela världen, varje dag. Vårdpersonal som tar sig tid att lära sig och utföra auskultation lär sig en värdefull färdighet som hjälper dem att snabbt bedöma, diagnostisera och övervaka sina patienters hälsa.

  Stetoskopet är även ett viktigt sätt för vårdpersonal att knyta den första kontakten med patienten. Ett stetoskop ger läkaren eller sköterskan möjlighet att ”röra” vid patienten utan att faktiskt röra. Det är ett viktigt sätt att bryta isen, lätta på spänningar och skapa kontakt. En första undersökning med stetoskop gör så att patienterna känner att de behandlas på rätt sätt.

  Ett antal 3M-innovationer som flytande membran, reduktion av störande ljud och Bluetooth®-anslutningar till stetoskop har utökat kapaciteten hos Littmann stetoskop långt bortom Laennecs (och kanske Dr. Littmanns) vildaste fantasi. Littmann stetoskop är måttstocken som alla andra stetoskop jämförs med, varumärket för överlägsen akustik, innovativ design och utmärkande prestanda.

  Bluetooth är ett registrerat varumärke tillhörande Bluetooth SIG.