Kampen mot kopiorna

Undvik kopior med programmet för auktoriserade distributörer av Littmann stetoskop

Den globala tillverkaren 3M varnar för att kopior av stetoskop kan försämra klinisk diagnostisering. Ett utökat program för registrerade distributörer i Västeuropa garanterar att ditt Littmann stetoskop är äkta.

 • Som vårdgivare måste dina verktyg vara av absolut toppkvalitet, det är därför du väljer ett Littmann stetoskop från 3M, närmast synonymt med akustisk prestanda. Men tänker du lika mycket på var du köper ditt Littmann stetoskop?

  Internet är fyllt med auktionswebbplatser som erbjuder Littmann stetoskop till mycket låga priser, ofta 30 till 40 % lägre än det rekommenderade återförsäljarpriset. Säljaren brukar också visa att det finns stora volymer på lager. Även om alla gillar att göra en bra affär, handlar detta om att om det låter för bra för att vara sant, så är det också oftast det. Vissa erbjudanden ligger närmare återförsäljarpriset och lurar dig ännu mer att tänka att detta är en äkta produkt.

  Kopiorna av stetoskop blir mer och mer sofistikerade och ser mer och mer ut som den äkta varan. För någon som inte är expert inom området, ser stetoskopet äkta ut, med emballage med varumärket, aktuella färger på slangarna, Littmann-logotypen på bröststycket, mjuktätande öronoliver och ett produktinformationsblad. Det kan även finnas produktionsnummer, serienummer och en falsk CE-märkning. Men hur står det till med prestandan?

  ”Kopior av stetoskop ger inte samma enastående akustiska kvalitet och omfång som en äkta Littmann produkt”, säger Jonathan Neachell, 3M West Europe business manager. ”Detta kan försämra diagnostiseringen av dina patienter, i och med att du inte hör hela spektrat av kroppsljud och med rätt ljudstyrka. Kopior av stetoskop kan även vara tillverkade i sämre material eller sakna viktiga funktioner hos äkta Littmann stetoskop”, tillägger han.

  Hur ser du då till att ditt Littmann stetoskop är äkta? Genom att alltid köpa från en webbplats med logotypen ”Authorized 3M Littmann Stethoscope Distributor”. Denna logotyp, som nu även gäller för 3M-godkända distributörer i Västeuropa, garanterar att du köper en produkt som är ett resultat av många års investeringar och forskning inom auskultation av 3M.


Additional resources
 • Sju anledningar till att så mycket vårdpersonal väljer Littmann stetoskop.

 • Hitta Littmann stetoskopet för dig i en onlinebutik, studentbokhandel eller i en lokal butik.

 • Få hjälp med att köpa och använda ett stetoskop.